Led's talk about led!

  • Geplaatst op
  • Door Esmiralda
Led's talk about led!

Wat is led-verlichting? Wat is kleurweergave- en temperatuur en wat heb je eraan? Je leest het allemaal in deze blogpost!

Betekenis van led-verlichting
De term led is al behoorlijk ingeburgerd, maar weet jij waar dit een afkorting van is? Ik licht het je graag toe. Led is de afkorting voor light emitting diode. Het is een diode, een elektrische onderdeel met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht. Hoewel het in 1920 al ontdekt werd, was de echte opkomst pas 40 jaar later, toen in 1960 de een werkende led werd gemaakt.

Led-lamp versus gloeilamp
Door de komst van de ledlamp, is de gloeilamp passé geworden. Weet je waarin de led-lamp verschilt met de gloeilamp?
Een led-lamp:
-   gaat wel 15 tot 25 keer langer mee 
-   is 90% zuiniger dan een gloeilamp
-   levert je een besparing op +/- € 10 per jaar
-   is verkrijgbaar in allerlei kleuren en kleurtemperaturen

Kies de juiste kleurweergave
Om de juiste lichtbronnen voor je woning of bedrijf te bepalen, is het handig dat je weet dat er een zogenaamde CRI kleurweergave(index) is. Deze index geeft weer hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven. Hoe meer kleuren van de regenboog in het licht zitten, hoe rijker het licht. Dit spectrum wordt uitgedrukt in CRI met een max van 100. Led-verlichting met een lagere kwaliteit zit op minder dan 80 CRI. Kwaliteits-led-verlichting begint vanaf 80 CRI. Wil je een optimale kleurweergave voor je woning en/of bedrijf, kies dan voor CRI van 90 of hoger. N.b. Wist je dat de zon een CRI van 100 heeft!

Kleurweergave - CRI

Kies de juiste kleurtemperatuur
En dan heb je ook nog kleurtemperatuur. Nu hoor ik je denken: wat is dit?  De kleurtemperatuur is letterlijk de kleur van het licht. Het wordt gemeten in Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. De meest gebruikte lichtkleur in een woning is 2.700 Kelvin en voor kantoren en werkplaatsen is 4.000 Kelvin gebruikelijk. Ook voor een thuiswerkplek is 4.000 Kelvin raadzaam. 

 

Assortiment 
Luxar heeft een breed assortiment aan led-verlichting. Bekijk de diverse productpagina's en vindt daar de voor jou best passende lichtbron met gewenste lichtkleur.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »