Dimmen met dimmer

  • Geplaatst op
  • Door Luxar
Dimmen met dimmer

Lees hier alles over dimmers en het dimmen van LED verlichting.

We krijgen vaak de vraag, is dit armatuur dimbaar?
Ons antwoord is dan dat ligt aan de lichtbron die u er indraait.

Een armatuur met een losse lichtbron is gewoon een stroom doorgever. Dus als er dimbare lichtbron ingedraaid wordt is het gewoon dimbaar. 

In onze webshop staat altijd bij lichtbronnen dimbaar als deze dimbaar is.
Dat wil niet zeggen dat dat ook moet, sluit een een dimbare LED lamp aan op een schakelaar dan zal deze gewoon op zijn felst branden.

Dimmers hebben altijd een minimaal en een maximaal Wattage waar ze mee kunnen werken.
Bijvoorbeeld 2-100 Dit betekend dat de dimmer lampen kan dimmen van minimaal 2 Watt en maximaal 100 Watt.
Sluit u 10 LED lampen van 5 Watt aan op 1 dimmer is dit dus 50 Watt en kan deze dimmer 2 tot 100 Watt dus gewoon gebruikt worden.
De dimmers uit het gloeilampen tijdperk hebben soms een vermogen van 60 tot 300 Watt als er dan LED lampen op aangesloten worden minder dan deze 60 Watt gaan ze meestal knipperen.
De meeste dimmers die tegenwoordig verkocht worden zijn al (LED) dimmers met een laag minimaal vermogen.

De meest gebruikte dimmers zijn Triac dimbaar, dit is een verzamelnaam voor fase afsnijding en fase aansnijding. En de meest gebruikte en het best werkend met LED verlichting is de fase afsnijding.

Op de dimmer zitten soms ook schroefjes om iets mee af te stellen, bijvoorbeeld het minimale dim niveau. Wilt u dat er nooit lager gedimd kan worden dan een bepaalt niveau dan kunt u deze gebruiken.

Wat ook nog niet iedereen duidelijk is, is dat er wel degelijk stroom bespaard wordt als de verlichting gedimd wordt. Dus ook al is de aanschaf van een dimmer een stuk duurder dan een schakelaar, dit verdiend u wel weer terug op de stroomrekening.

Bekijk onze aanbevolen dimmers in de categorie dimmers

Andere dim manieren zijn 1-10 Volt en Dali, deze worden meestal gebruikt bij gebouw automatisering, en als er hoge vermogens gedimd moeten worden.