Railverlichting

  • Geplaatst op
  • Door Luxar
Railverlichting

Met railverlichting is het mogelijk om uw verlichting geheel naar eigen inzicht in te richten. Daarnaast is het altijd mogelijk om andere verlichting aan de rail toe te voegen of deze van plaats en aanlichting te wijzigen. In deze blog van Luxar vindt u een paar praktische tips indien u overweegt om met rail verlichting te gaan werken.

Railverlichting is ideaal om op flexibele wijze een ruimte te verlichten. Onder andere in winkels, etalages en kunstgalerijen komt railverlichting goed tot zijn recht maar wordt door de uitgebreide en flexibele mogelijkheden ook steeds meer in woningen toegepast. In deze blog gaan wij dieper in op de verschillende mogelijkheden van het verlichten met railverlichting en geven wij u een aantal weetjes en tips. 

 

Wat is nou het verschil tussen 1-fase en 3-fase rail verlichting? 
Door met 3 fases te werken is het mogelijk om per fase een andere groep verlichting op de rail aan te sturen. In totaal zijn dit dan drie groepen waarbij wij adviseren om elke groep van een aparte dimmer te voorzien. 

 

Hoe stel ik een spanningsrail samen?
230V railverlichting is een railsysteem welke volledig naar eigen inzicht is te realiseren. De railverlichting bestaat doorgaans uit 1, 2 en 3 meter railstukken die onderling zijn te verbinden met koppelstukken en voedingstukken. Het railsysteem wordt aangesloten met een voedingsstuk op het einde van de rails of tussen 2 rails met een tussenvoeding. Railverlichting is meestal een 230 Volt systeem en is voorzien van aarding. Zowel de koppelstukken voor de rails als de adapters van de spots maken verbinding met de interne fasedraad (L), de nuldraad (N) en de aarding.

Wanneer u een systeem met koppelstukken (hoeken, t-verbinders of x-verbinder) gebruikt dient u rekening te houden met de positie van de aarding (links of rechts). De koppelstukken zijn voorzien van een aansluiting (adapter) op de aarding in de rails. Deze moet ononderbroken doorlopen in de gehele railverlichting.  De koppelstukken etc. passen alleen op de juiste manier in de rails.

Maakt u gebruik van een rechte rails zonder hoeken of t-verbinders dan hoeft u bij de aanschaf van de voeding niet te letten op de positie van de aarding. In dit geval kan u de rails gewoon 180 graden draaien.

Bij de aanduiding of de aarding links of rechts in de koppelstukken zit, is dit gezien vanaf de bovenzijde. Zorg bij de keuze van de diverse koppelstukken dat de aarding volledig doorloopt. Het is aan te raden om vooraf een bovenaanzicht uit te tekenen om zo de positie te bepalen van de aarding. Zoals eerder gezegd is dit bij een volledig rechte rails niet nodig.

 

Wat zijn de voordelen van rail verlichting?
Een voordeel van railverlichting is dat u eenvoudig zelf de rails en de lampen samenstelt. Door een keuze te maken uit richtbare spots kunt u vrij eenvoudig de passende uitstraling creëren.

Misschien nog wel een groter voordeel van een railsysteem is dat u eenvoudig meerdere lampen op één enkel lichtpunt kunt aansluiten. Zeker in oudere panden, waar stopcontacten en elektrische aansluitpunten schaars zijn, is dit enorm nuttig. U kunt met een led-railsysteem tevens met eenvoud zorgen voor een goede lichtspreiding, onder andere omdat de spots afzonderlijk te richten zijn. 

Tot slot is een ander belangrijk voordeel van railverlichting dat deze snel en eenvoudig te monteren is. Daarnaast kunt u indien gewenst de rail later altijd nog uitbreiden of aanpassen. U bespaart hiermee fors op installatiekosten. Bovendien zijn kabelgoten, die vaak afbreuk doen aan de uitstraling, overbodig door met deze railverlichting te werken.

 

Voordelen op een rij

  • U kunt eenvoudig zelf de rails samenstellen.
  • Eenvoudig meerdere lampen op één enkel lichtpunt aansluiten.
  • Mooie en egale lichtspreiding dankzij lampen die afzonderlijk te richten zijn.
  • Eenvoudige montage en optioneel uit te breiden naar wens.
  •  

Kijk hier voor onze railverlichting.

 

Kijk hier voor inspiratie voor railverlichting